Wiele osób zadaje sobie pytanie co jest lepsze: nasiona, czy olej z czarnego kuminu? Czarnuszka mielona, a może w ziarnach? Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ją wykorzystać. Badania naukowe wskazują, że dawka lecznicza czarnuszki to od 2 do 5 gram mielonych nasion spożywanych dwa razy dziennie. W tej formie można przygotować napar lub nalewkę. Natomiast dzienna dawka oleju to od 500 do 1000 mg przyjmowanych 2 lub 3 razy dziennie. Olej z czarnuszki można z powodzeniem dodać do sałatki. W aptekach odnajdziemy również kaspułki z olejem. Całe ziarna warto dodać do wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest chleb z czarnuszką. Takie aromatyczne pieczywo z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Ziarna czarnego kuminy w postaci zmielonej najlepiej dodać jako przyprawę do dań mięsnych.
Nasiona nigella sativa można wykorzystać do przygotowania naparu. W tym celu należy jedną łyżkę zmielonych nasion zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Taką miksturę można spożywać do trzech razy dziennie w ilości ½ szklanki. Napar można również stosować zewnętrzne np. jako płukankę do włosów lub do przemywania skóry. Ze zmielonych nasion można przygotować także nalewkę. Wystarczy pół szklanki zmielonych ziaren i alkohol 40-procentowy.
Czarnuszka ziarno
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 2484kJ/599kcal | 30% |
Tłuszcz | 37 g | 53% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0 g | 0% |
Węglowodany | 31 g | 12% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Białko | 20 g | 40% |
Sól | 0 g | 0% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Badania naukowe potwierdzają, że w ziarnach czarnuszki znajduje się wiele cennych dla zdrowia makro i mikroskładników odżywczych. Nasiona zawierają także błonnik (ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny – łącznie około 30 gram na 100 gram ziaren). W tej przyprawie odnajdziemy również alkaloidy i flawonoidy. Czarnuszka to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, zawiera aż 15 aminokwasów! Jest źródłem witaminy A, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Naukowcy zwracają uwagę na obecność w ziarnach kuminu czarnego związków biologicznie czynnych, które wykazują działanie prozdrowone. Zalicza się do nich m.in. tymochin, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Brak produktów w tej kategorii.