Goździki charakteryzują się nie tylko licznymi właściwościami zdrowotnymi, ale również niezwykłym smakiem. Dlatego też, znajdują szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Warto wykorzystać je zarówno podczas przygotowywania świątecznych kompotów, grzanego wina, a nawet ciast. Ponadto, smak goździków świetnie komponuje się z aromatyczną wieprzowiną oraz kapustą kiszoną. Dodatkowo, warto dodawać je do domowych pasztetów, a nawet sosów do makaronu. Co ciekawe, goździki mogą również okazać się skutecznym sposobem na pozbycie się z kuchni moli spożywczych.
Dzięki niezwykłym walorom aromatycznym, olejek pozyskiwany z goździków wykorzystywany jest również podczas wykonywania masaży i kąpieli relaksacyjnych. Warto również wiedzieć, iż napar przygotowany z całych goździków może stanowić skuteczny tonik o działaniu oczyszczającym i antybakteryjnym.
Zastosowanie w kuchni:
• Goździków używa się do aromatyzowania kompotów, win i likierów. Stosuje się je też do doprawiania pieczeni, marynat grzybowych, sosów i ciast.
• Goździki używane są w wędliniarstwie oraz wyrobie marynat rybnych.
• Co ciekawe, w Indonezji z goździków produkuje się papierosy, mieszając goździki z tytoniem.
Brak produktów w tej kategorii.