Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji w naszej polityce prywatności

zamknij

koz-mie-100g

VIVIO

Nowy

179 Przedmiotów

Kozieradka mielona - 100g

4,00 zł

Tpay Szybkie Płatności
Tpay Szybkie Płatności

Dodaj do listy życzeń

Opis

Jak stosować i co przyprawiać kozieradką?


Sposób spożywania kozieradki zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. W celu pobudzenia łaknienia, najlepiej spożywać ją przed posiłkiem. Kozieradka do picia (w postaci naparu) może być stosowana w przypadku problemów z układem oddechowym lub pokarmowym. Całe nasiona (2 łyżeczki) należy zalać gorącą wodą i odczekać 30 minut. „Bożą trawkę” możemy także z powodzeniem wykorzystać w naszej kuchni jako przyprawę. Zmieloną kozieradką przyprawia się gotowane warzywa, twarogi i dipy jogurtowe. Można nią przyprawiać kotlety serowe oraz potrawy z jaj. Przed dodaniem do niektórych potraw warto namoczyć ją wcześniej w wodzie lub uprażyć na suchej patelni. To pozwoli wyeliminować charakterystyczny posmak goryczki. Wodę, w której były moczone ziarna można wykorzystać do przyrządzenia ciekawego napoju. Wystarczy zmieszać ją z miodem i gotowe. Kozieradka wzbogaci smak pikantnych zup, rosołu lub domowego chleba. Możemy dodać ją również do sera. Świetnie komponuje się z ziemniakami, potrawami z ryb i pomidorów. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie z dodatkiem kozieradki domowej musztardy. Potrzeba tylko octu jabłkowego, nasion gorczycy, szczypty cynamonu, czosnku i soli. Ten oryginalny smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.


Kozieradka jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ dodaje daniom z warzyw przyjemnego aromatu. Kozieradka jest składnikiem curry. Używa się jej w kuchni, w postaci nasion, zmielonych w moździerzu. Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej – to zioło wchodzi w skład wielu narodowych potraw i dodaje im wyrazistego, ostrego smaku.


Nie wprowadzono

Opinie

Napisz opinię

Kozieradka mielona - 100g

Kozieradka mielona - 100g

30 innych produktów w tej samej kategorii:

  • Dołącz do nas

    i korzystaj z natury

Produkty BIO

Brak produktów w tej kategorii.