Oregano – zastosowanie w kuchni i nie tylko
Suszone oregano to nie tylko doskonały dodatek do dań kuchni włoskiej. Niniejsza przyprawa świetnie sprawdza się w połączeniu z ciastem drożdżowym, jak również licznymi warzywami.
- Po pierwsze: warto dodawać je do domowych past kanapkowych sporządzonych na bazie roślin strączkowych, cukinii lub bakłażana;
- Po drugie: oregano idealnie uzupełni smak domowego soku pomidorowego sporządzonego na bazie pomidorów;
- Po trzecie: warto wykorzystać niniejszą przyprawę podczas przyrządzania pieczonych mięs oraz ryb lub sosów makaronowych;
- Po czwarte: oregano świetnie podkreśli aromat domowych frytek warzywnych (na przykład przygotowanych z ziemniaka, marchewki i pietruszki);
- Po piąte: przyprawa ta doskonale komponuje się ze smakiem mozzarelli oraz świeżych pomidorów. W związku z tym, warto dodawać ją do domowych sałatek.