Papryka chili wyróżnia się bardzo ostrym smakiem oraz intensywnym zapachem. Szczególnie polecana jest do dań kuchni węgierskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Suszone i świeże chili jest dodawane do pikantnych, włoskich dań z makaronem. Chili jest składnikiem marynat, a jako przyprawę dodaje się je do zapiekanek, topionych serów, oraz zup.
Chili zastępuje sól i tłuszcz w diecie, nadając potrawom mocny smak, dzięki czemu nie wymagają one już doprawiania.
Mielona papryka chili znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni indyjskiej, czy meksykańskiej. Stanowi ona popularną przyprawę również w podczas przygotowywania zdrowych dań, wywodzących się z kuchni całego świata. A jak wykorzystać ją w codziennym jadłospisie?
Po pierwsze: mielonej papryki chili możemy użyć podczas przygotowywania smacznych past kanapkowych na bazie świeżych warzyw;
Po drugie: niniejszą przyprawę możemy dodać do rozgrzewającej gorącej czekolady lub aromatycznej kawy z dodatkiem przypraw korzennych;
Po trzecie: paprykę chili warto wykorzystać podczas przyprawiania mięs, a nawet kotletów wegańskich;
Po czwarte: przyprawa ta idealnie podkreśli smak zapiekanek warzywnych, pasztetów wegetariańskich, a przede wszystkim aromatycznego leczo.
Warto również wiedzieć, iż mielona papryka chili wykorzystywana jest podczas produkcji balsamów przeznaczonych do redukcji cellulitu, jak również podczas wytwarzania niektórych perfum.
Brak produktów w tej kategorii.