Mąka z ziaren gryki nadaje się do przygotowywania klusek, pierogów, ciasta naleśnikowego, zagęszczania zup i sosów. Na jej bazie możemy przygotować także smaczny i pożywny kleik. W Rosji dużą popularnością cieszą się bliny z mąki gryczanej. W Japonii przygotowuje się z niej tradycyjny, cienki makaron zwany soba. Zawartość mąki gryczanej w tym produkcie to aż 80%. Natomiast Włosi wykorzystują mąkę gryczaną do produkcji innego rodzaju makaronu (tzw. pizzoccheri), który podawany jest z warzywami jako danie główne. Na naszych sklepowych półkach możemy odnaleźć natomiast wafle wypiekane z dodatkiem mąki gryczanej oraz ekspandowane produkty śniadaniowe, które są nią wzbogacane.
Mąka gryczana nadaje się do wypieku niektórych wyrobów cukierniczych tj. torty, biszkopty, ciasta kruche (np. spody do tarty). Do przyrządzenia chleba powinna być jednak stosowana wraz z mąką pszenną w proporcjach 2:3. Dzięki jej obecności pieczywo bardzo ładnie wyrasta, ma miękką strukturę, intensywny aromat i kolor.
Składniki: mąka gryczana
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1551 kJ/367 kcal | 18% |
Tłuszcz | 2,7 g | 4% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,6 g | 3% |
Węglowodany | 68,6 g | 26% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Błonnik | 5,9 g | - |
Białko | 14 g | 28% |
Sól | <0,01 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Brak produktów w tej kategorii.