Przede wszystkim mąka kokosowa znajduje zastosowanie przy różnego rodzaju wypiekach. Powinna być jednak stosowana w połączeniu z innymi rodzajami mąki zbożowej. Jest dość ciężka. Z uwagi na to, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki z jej dodatkiem będą bardzo kruche. Aby zachować odpowiednią strukturę należy dodać do ciasta więcej jajek. Pozytywnie wpływa na strukturę i dobrą wilgotność wypieków. Wykorzystuje się ją również, jako dodatek do koktajli, panierek, naleśników, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Na bazie mąki kokosowej przygotujemy pyszny omlet, naleśniki i placki. Posłuży ona także do zagęszczania zup i sosów. Produkt ten absorbuje więcej płynów niż zwykła mąka pszenna, tak więc należy odpowiednio według przepisu zwiększyć ilość używanej do potrawy wody.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Składniki: 100 % mąka kokosowa
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1360kJ/328kcal | 16% |
Tłuszcz | 10 g | 14% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 9,5 g | 48% |
Węglowodany | 18 g | 7% |
W tym | ||
Cukry | 8 g | 9% |
Błonnik | 43 g | - |
Białko | 20 g | 40% |
Sól | 0,015 g | 3% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Brak produktów w tej kategorii.