Mąka z amarantusa stanowi wartościowy dodatek do różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków. W połączeniu z innym rodzajem mąki nadaje się do przygotowania domowego chleba, ciast i ciasteczek. Posłuży także do przyrządzenia naleśników, tortilli i placków. Wypieki z wykorzystaniem mąki z amarantusa zawsze się udają, gdy zachowasz odpowiednie proporcje. Przyjmuje się, że idealna mieszanka do wypieku chleba to 15% mąki z amarantusa i 85% innej mąki (np. pszennej). W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną. Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, które warto wypróbować.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Składniki: mąka z nasion amarantusa
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Brak produktów w tej kategorii.