Zastosowanie: do pieczywa, mieszanek, koncentratów, mąk.
Dodaj 20-40g na 1 kg mąki pszennej (lub wyrobu pszennego)
Z suchego zakwasu w bardzo prosty sposób przygotujesz pyszny i zdrowy domowy chleb. Możesz go używać na dwa sposoby. Pierwszy polega na zrobieniu zaczyny z gotowego proszku i wody. Stosujesz proporcje 1:1 (np. 50 g suchego zakwasu i 50 g wody), odstawiasz w ciepłe miejsce na kilka godzin, a następnie przygotowujesz ciasto na chleb mieszając wszystko z mąką, solą i innymi dodatkami. Możesz również dodać suchy zakwas bezpośrednio do mąki i z takiej mieszanki od razu przygotować ciasto. Proste, prawda? Zatem do dzieła! Poniżej sprawdzony przepis, na podstawie którego przygotujesz pachnący bochenek jak z najlepszej piekarni.
Składniki: zmielona pszenica durum, woda, kultury starterowe;
Brak produktów w tej kategorii.