Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji w naszej polityce prywatności

zamknij

Brak w magazynie

orz-mac-500g

VIVIO

Nowy

Orzechy Macadamia 500g

60,00 zł

Tpay Szybkie Płatności
Tpay Szybkie Płatności

Dodaj do listy życzeń

Opis

Jak jeść orzechy makadamia?


Skorupa orzechów makadamia jest bardzo twarda. Jak ją rozłupać? Do tego celu najlepiej użyć młotka albo kombinerek. Orzechy oferowane do sprzedaży w łupinach mają często nacięcia na skorupce. Zabieg ten ułatwia dostanie się do ich wnętrza. Najlepiej jednak kupować orzechy pozbawione łupin. Orzechy makadamia można jeść jako przekąskę, albo wzbogacać nimi różnorodne potrawy. Najlepiej sprawdzają się jako dodatek do ciast, łatwo można przygotować z nich pastę, świetnie komponują się z ryżem oraz mielonym mięsem. Często mielone orzechy makadamia spotyka się w czekoladzie, lodach i innych deserach. Rewelacyjnie smakują w miodzie, jak również solone. Olej z orzechów makadamia wykorzystuje się w kuchni. Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia, może być stosowany do smażenia. Nie traci przy tym charakterystycznego orzechowego aromatu.


Składniki: Orzechy macadamia



„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej


(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


 Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Co zawierają i jakie mają właściwości?


Czy orzechy makadamia są zdrowe? Zawierają cenne dla zdrowia mikroskładniki (wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk, potas) oraz witaminy (A, E i witaminy z grupy B). Dzięki temu mogą przyczynić się do utrzymania zdrowej kondycji skóry, włosów i paznokci. Charakteryzują się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Aż 70% wszystkich składników odżywczych stanowią tłuszcze. Sa to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. dobre tłuszcze): oleinowy, palmitooleinowy i ikozenowy, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. To właśnie ze względu na ich obecność orzechy makadamia powinny gościć w naszej diecie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia energia, jaką dostarczamy z pożywienia, powinna w 15 – 35% pochodzić z tzw. dobrych tłuszczy. Ważne, aby orzechy makadamia były stosowane z umiarem, jako zamiennik innych produktów.

Opinie

Napisz opinię

Orzechy Macadamia 500g

Orzechy Macadamia 500g

30 innych produktów w tej samej kategorii:

  • Dołącz do nas

    i korzystaj z natury

Produkty BIO

Brak produktów w tej kategorii.