Kasza quinoa ma charakterystyczny, słodkawy smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów.
Komosa ryżowa biała znajduje szerokie zastosowanie w codziennej kuchni człowieka. Ugotowana na miękko może stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Dzięki swoim właściwościom pęczniejącym, może również świetnie sprawdzić się w roli zagęszczacza do pełnych warzyw sosów oraz zup. Warto również wiedzieć, iż produkt ten świetnie odnajduje się w zdrowych deserach. Na jego bazie możemy przygotować zarówno pożywny pudding, jak i chrupkie ciasteczka. Ponadto, komosa ryżowa (ugotowana na sypko) jest doskonałym składnikiem smacznych sałatek.
Suche ziarna komosy ryżowej należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować ok. 10 - 15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).
Składniki: Komosa ryżowa biała
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1489 kJ/353 kcal | 18% |
Tłuszcz | 6,1 g | 9% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,7 g | 3% |
Węglowodany | 57 g | 22% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Białko | 14 g | 28% |
Sól | 0,01 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.
Komosa posiada unikatowy skład aminokwasowy. Żadna inna roślina nie zawiera tak korzystnego zbioru aminokwasów egzogennych. Zawartość białka waha się od 12 do 22%. Jest to łatwo przyswajalne białko, a co ciekawe, proces obróbki termicznej, czyli gotowanie, dodatkowo zwiększa jego przyswajalność. Dlatego komosa jest idealnym źródłem wartościowego białka w diecie wegetarian, dzieci, kobiet w ciąży czy seniorów.
Warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczonych” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E. Ponadto komosa jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli.
Komosę, na tle innych pseudozbóż, wyróżnia zawartość flawonoidów w jej składzie. Komosa zawiera ich 58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. Jest to cenna i unikatowa cecha, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów.
Quinoa zawiera także włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego. Z kolei dzięki zawartości saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i immunostymulujące.
... ...
... ...
... ...
Tattoo Cream – polski krem do stosowania po wykonaniu tatuażu (aftercare). Działanie preparatu skraca czas gojenia się ran, regeneruje naskórek oraz nawilża i odżywia. Dodatek aloesu przyśpiesza proces gojenia, odżywia i korzystnie wpływa na skórę. Zawartość witamin i mikroelementów „odżywia skórę". Tattoo Cream – polski krem do...
Tattoo Cream Long Life z filtrem UV – krem do tatuażu mający za zadanie zadbać o Twój tatuaż zachowując go w doskonałej kondycji przez długie lata. Dbaj o swój tatuaż nie tylko podczas gojenia, ale również na co dzień. Dodatkowo filtr UV pomoże utrzymać jakość kolorów nawet podczas długotrwałego przebywania na słońcu! Tattoo Cream Long Life z filtrem UV –...