Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji w naszej polityce prywatności

zamknij

qui-kom-1000g

DELIFOOD

Nowy

732 Przedmiotów

Quinoa komosa ryżowa biała 1000g

13,00 zł

...

Tpay Szybkie Płatności
Tpay Szybkie Płatności

Dodaj do listy życzeń

Opis

Kasza quinoa - jak smakuje?


Kasza quinoa ma charakterystyczny, słodkawy smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. 


Komosa ryżowa biała znajduje szerokie zastosowanie w codziennej kuchni człowieka. Ugotowana na miękko może stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Dzięki swoim właściwościom pęczniejącym, może również świetnie sprawdzić się w roli zagęszczacza do pełnych warzyw sosów oraz zup. Warto również wiedzieć, iż produkt ten świetnie odnajduje się w zdrowych deserach. Na jego bazie możemy przygotować zarówno pożywny pudding, jak i chrupkie ciasteczka. Ponadto, komosa ryżowa (ugotowana na sypko) jest doskonałym składnikiem smacznych sałatek.


Jak ugotować komosę ryżową?


Suche ziarna komosy ryżowej należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować ok. 10 - 15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).


 


 


 


Składniki: Komosa ryżowa biała

















































Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1489 kJ/353 kcal18%
Tłuszcz6,1 g9%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,7 g3%
Węglowodany57 g22%
W tym
Cukry0 g0%
Białko14 g28%
Sól0,01 g<1%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


 


Produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.


Komosa posiada unikatowy skład aminokwasowy. Żadna inna roślina nie zawiera tak korzystnego zbioru aminokwasów egzogennych. Zawartość białka waha się od 12 do 22%. Jest to łatwo przyswajalne białko, a co ciekawe, proces obróbki termicznej, czyli gotowanie, dodatkowo zwiększa jego przyswajalność. Dlatego komosa jest idealnym źródłem wartościowego białka w diecie wegetarian, dzieci, kobiet w ciąży czy seniorów.


Warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczonych” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E. Ponadto komosa jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli.


Komosę, na tle innych pseudozbóż, wyróżnia zawartość flawonoidów w jej składzie. Komosa zawiera ich 58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. Jest to cenna i unikatowa cecha, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów.


Quinoa zawiera także włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego. Z kolei dzięki zawartości saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Opinie

Napisz opinię

Quinoa komosa ryżowa biała 1000g

Quinoa komosa ryżowa biała 1000g

...

20 innych produktów w tej samej kategorii:

  • Dołącz do nas

    i korzystaj z natury

Kosmetyki do Ciała