Suszone winogrona mogą być spożywane na surowo, jako samodzielna przekąska. Stanowią również popularny dodatek do ciast (serników, drożdżowych bab, pierników) oraz deserów. Namoczone w alkoholu (np. rumie) nabiorą niepowtarzalnego aromatu. Świetnie smakują w towarzystwie czekolady, doskonale komponują się z innymi bakaliami (migdałami i orzechami). Często dodaje się je do porannej owsianki lub musli. Wspaniale podkreślają smak wytrawnych dań. Stanowią dodatek do potraw mięsnych, ryb, bigosu i sałatek.
Rodzynki na dnie sernika to zmora każdej pani domu. Co zrobić, żeby bakalie nie opadały na dno słodkich wypieków i wyglądały bardziej estetycznie? Pomóc może prosta sztuczka. Wystarczy namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie lub mleku i obtoczyć w mące przed dodaniem do masy serowej lub ciasta. To powinno zapobiec opadaniu suszonych owoców na dno. W przypadku drożdżowych wypieków, najlepiej dodać rodzynki przed wyrastaniem ciasta, razem z cukrem i pozostałymi składnikami.
Składniki: rodzynki 99,5%, olej roślinny 0,5%.
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Brak produktów w tej kategorii.