Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji w naszej polityce prywatności

zamknij

cza-nas-500g

VIVIO

Nowy

131 Przedmiotów

Czarnuszka nasiona 500g

15,00 zł

Tpay Szybkie Płatności
Tpay Szybkie Płatności

Dodaj do listy życzeń

Opis

Jak jeść czarnuszkę?


Wiele osób zadaje sobie pytanie co jest lepsze: nasiona, czy olej z czarnego kuminu? Czarnuszka mielona, a może w ziarnach? Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ją wykorzystać. Badania naukowe wskazują, że dawka lecznicza czarnuszki to od 2 do 5 gram mielonych nasion spożywanych dwa razy dziennie. W tej formie można przygotować napar lub nalewkę. Natomiast dzienna dawka oleju to od 500 do 1000 mg przyjmowanych 2 lub 3 razy dziennie. Olej z czarnuszki można z powodzeniem dodać do sałatki. W aptekach odnajdziemy również kaspułki z olejem. Całe ziarna warto dodać do wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest chleb z czarnuszką. Takie aromatyczne pieczywo z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Ziarna czarnego kuminy w postaci zmielonej najlepiej dodać jako przyprawę do dań mięsnych.



  • w kuchni można wykorzystywać jako przyprawę: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz;

  • całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba;

  • w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy około 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem.


Jak zaparzać ziarna czarnuszki?


Nasiona nigella sativa można wykorzystać do przygotowania naparu. W tym celu należy jedną łyżkę zmielonych nasion zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Taką miksturę można spożywać do trzech razy dziennie w ilości ½ szklanki. Napar można również stosować zewnętrzne np. jako płukankę do włosów lub do przemywania skóry. Ze zmielonych nasion można przygotować także nalewkę. Wystarczy pół szklanki zmielonych ziaren i alkohol 40-procentowy.


 


 


Czarnuszka ziarno



„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej


(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Co zawiera czarnuszka?


Badania naukowe potwierdzają, że w ziarnach czarnuszki znajduje się wiele cennych dla zdrowia makro i mikroskładników odżywczych. Nasiona zawierają także błonnik (ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny – łącznie około 30 gram na 100 gram ziaren). W tej przyprawie odnajdziemy również alkaloidy i flawonoidy. Czarnuszka to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, zawiera aż 15 aminokwasów! Jest źródłem witaminy A, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Naukowcy zwracają uwagę na obecność w ziarnach kuminu czarnego związków biologicznie czynnych, które wykazują działanie prozdrowone. Zalicza się do nich m.in. tymochin, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Opinie

Napisz opinię

Czarnuszka nasiona 500g

Czarnuszka nasiona 500g

30 innych produktów w tej samej kategorii:

  • Dołącz do nas

    i korzystaj z natury

Produkty BIO

Brak produktów w tej kategorii.