Napar z mięty pieprzowej stosuje się w w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. Poza tym można ją stosować na zmiany skórne, powstałe w przebiegu ospy czy opryszczki. Substancje zawarte w ekstrakcie z liści pobudzają czynności wydzielnicze żołądka, jelit i wątroby, stymulują wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie i wchłanianie związków zawartych w pokarmach.
Zastosowanie mięty pieprzowej w codziennej kuchni
Mięta z powodzeniem może służyć w kuchni. Stosowana bywa jako przyprawa do gotowania potraw. Świeże listki mięty dobrze komponują się z deserami, można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Mięta to popularna przyprawa w kuchni angielskiej – wykorzystuje się ją do przyrządzania sławnych sosów miętowych. Jest również bardzo często używana w kuchni amerykańskiej, przyprawia się nią sałatki owocowe i warzywne. Jednak najczęściej dodaje się ją do koktajli i deserów.
SKŁAD: 100% suszone liście mięty pieprzowej (Mentha piperita)
Brak produktów w tej kategorii.